Lukk
0 items
Du har ingen varer i handlekurven.
Alle kategorier
  Filters
  Innstillinger
  Søk
  RSS

  Blogg

  0 Kom i gang med Hjemmelading!

  Kom i gang med Hjemmelading!

  I tillegg til ladepresse er det en del ting man ha for å begynne med hjemmelading;

  • Dier og hylseholder til det kaliberet du skal lade. Et sett med full lenght (FL) die og kuleisetter die anbefales.
  • Kruttvekt/kruttdispenser. Enten manuell vekt, elektronisk vekt eller kruttdispenser som mater ut og veier hver ladning.
  • Hylsesmøring. Hylsene må smøres før pressing.
  • Skyvelære. Hylselengde og ferdig patronlengde må kontrolleres.
  • Sikre ladedata og instruksjon. Vi anbefaler den norske Ladeboken 8, trygge ladedata og en mengde nyttig informasjon innen alle emner tilhørende hjemmelading.
  • Kruttrakt. Sørger for at man unngår søl når man skal fylle kruttet i hylsa.

  Så er det en noen nyttige produkter man bør ha for å gjøre ladeprosessen enklere, raskere eller gi et bedre resultat.

  • Hylsetrommel. Hylsene bør rengjøres hvis de blir skitne. Da tar du bedre vare på diene, du sikrer bedre funksjonering, og de blir bedre å jobbe med.
  • Hylsebrett. Sikrer at hylsene står godt under arbeid med krutt. Ha orden på ladebenken.
  • Tennhetteisetter. Hvis pressa ikke har en funksjon for å sette i hetter, eller om man ønsker å sette i hetter i en egen operasjon.
  • Kuleuttrekker. Noen ganger må patronene demonteres, eller kula justeres noe ut. Da trenger man en kuleuttrekker eller kulehammer.

  Tips og triks fra Rosie: 5 episoder

  0 Bukkejakt med Kristoffer Clausen

  Bukkejakt med Kristoffer Clausen 

  (Innlegget er skrevet før bukkejakten 2018)

  Det nærmer seg årets bukkejakt med stormskritt og jeg vet at for mange av dere er dette årets høydepunkt og starten på en forhåpentligvis spennende jakthøst. Selv har jeg som vanlig “tjuvstartet” jakta i Polen med 10 dagers intens lokkejakt og det har vært helt eventyrlig. Veldig mange av dere lurer på hva slags utstyr jeg bruker til jakta og i år har jeg skaffet meg ny rifle fra Jakt & Friluft AS som jeg har testet ut på lokkejakta nå. Denne rifla er en Blaser R8 success i kaliber 6,5×55 med en Zeiss V6 2,5-15X56 kikkert og en A-Tec Optima demper. Ammoen jeg har brukt er Hornady Superformance.

  Jeg kan med en gang si at jeg er superfornøyd med dette utstyret! Rifla har ekstremt bra presisjon med disse Hornady kulene og etter å ha skutt 35 bukker på 10 dager så kan jeg trygt si at de har ønsket effekt og det er knall og fall. Når jeg jakter rådyrbukk så ønsker jeg knall og fall effekt for å slippe å lete etter bukker som løper 50-100 meter inn i tett buskas og kratt som det ofte er på denne tiden av året der man jakter etter bukkene.

  Når det gjelder kjøttødeleggelse så er den som de fleste andre kuler jeg har skutt med i 6,5×55, moderat. Treffer man bein på vei inn så blir det litt ødeleggelse på baksiden og det gjør det med alt av kuler på et rådyr.

  IMG_9093

  Jeg velger ofte å bruke en tofot på disse jaktene og gjerne en løvkamodress og såklart en god håndkikkert. Jeg bruker Zeiss sin nye Victory RF med avstandsmåler og den er jeg storfornøyd med.

  IMG_9440

  Hos Jakt & Friluft AS har de 3 børsemakere som jobber heltid og de har utdannelse både fra Norge og USA og kan hjelpe deg med det meste man måtte ha behov for innen våpen til jakta. I tillegge er de supertrivelige karer  På bildet under er jeg og henter min nye jaktrigg som er ferdig satt opp og montert av børsemakerne der.

  jaktogfriluft børsemaker

  Når det gjelder lokkefløyter så sier det seg selv at jeg bruker Clausen rådyrlokk og den er konstruert slik at den er lett å bruke og har lang rekkevidde slik at den også funker godt under Norske forhold med skog, kuppert terreng og ikke så veldig høy bestand av rådyr.

  IMG_9057

  På bildet over hadde vi en helt rå morgen med to rever og en bukk lokket inn på samme posten i løpet av ett minutt. Jeg lokker mye og intensivt, det vil si kontinuerlig de første 5 til 7 minuttene og varierer mellom litt langtrukne kontaktlyder og hetslyder.

  IMG_9129

  I løpet av disse 10 dagene har vi lokket inn over 250 rådyr totalt og skutt 35 bukker og 10 rever på lokk! Tenk dere erfaringen man får fra en slik jakt og dette har jeg gjort hvert år i 15 år på rad nå!

  Hvordan lokker man rådyr?

  Poenget med å bruke en lokkefløyte for rådyr er å lure bukken til å tro at det er en annen bukk som prøver seg på en av geitene i hans revir, eller å etterligne lyden av en rådyrgeit, eller rett og slett gjøre bukken så nysgjerrig at den bare må sjekke ut hva det er som piper. For å lykkes med dette er det en stor fordel at det lokkes i perioden rundt brunsten. Det fungerer godt fra like før brunsten starter, som regel midten av juli, til noen uker etter at brunsten er over, i slutten på august.

  Det er jo en forutsetning at det er en bukk innenfor hørehold av fløyta for at det skal komme noen bukk på lokken. Desto tettere bestand av rådyr i området desto større sjanse er det for at en bukk vil høre fløyta og reagere på den. Er bukken imidlertid opptatt med å kurtisere en parringsklar geit så bryr den seg som regel ikke om lokkelyder i det hele tatt. Da kan man imidlertid prøve å lokke til seg rådyrgeita og bukken vil nesten alltid følge etter geita. Måten å lokke til seg en rådyrgeit på er å etterligne lyden av en rådyrkalv i nød. Til og med geiter som ikke har kalv selv responderer ofte på denne lyden og kommer stormende for å undersøke og bukken følger da tett på.

  Tidspunkt for lokking av rådyr vil i Norge være fra jaktstart den 10 august og ut måneden. Brunsten på rådyrene begynner i juli og kan være på hell mange steder allerede 10 august. Det vil si at det er fra 10 august og to uker frem som gir best resultat. Etter det vil man gradvis få mindre og mindre respons på lokken. I de fleste andre land i Europa er det rådyrjakt hele sommeren også og da kan man med fordel lokke fra 15 juli og fremover. Hvert år de siste 15 årene har jeg reist til enten Polen eller Skottland siste uka i juli for å lokke rådyr og det sammenfaller ofte med hovedbrunsten.

  Klaffer det med været da, slik at det ikke er altfor varmt og ikke for mye vind og regn så kan man oppleve helt eventyrlig lokking.

  Trenger du utstyr til bukkejakta så har Jakt & Friluft AS alt du trenger og ekspertisen til å hjelpe deg!

   

  0 Våre børsemakere

  Børsemaker og verkstedssjef Runar Jonsson

  Runar Jonsson er vår Islandske børsemaker og er sjef for verkstedet.

  Runar er oppvokst på Island men har bodd og jobbet som børsemaker i Norge i 12år nå. Han er utdannet og har sitt fagbrev fra Colorado School of Trades i Colorado, USA der han studerte i 2005-2006.

  Runar har tatt mange kurser og opplæring hos flere produsenter som for eksempel Krieghoff, Benelli, Sako/Tikka, Bettinsoli, Tanfoglio, Schultz & Larsen, Remington, Mossberg for å nevne noen. Med 12års erfaring får han til det meste innen faget på alt av våpen.

  Runar er en ivrig skytter og skyter med det aller meste men legger mest vekt på Langhold, PRS og 3-600m F-Class siden litenskapen er presise rifler og utfordring med lange hold. Der har han vunnet flere stevner og er godt kjent i miljøet. Han liker seg nok bedre på skytebanen enn på jakt men det blir noen jakt turer i løpet av året alikevel der det blir jaktet på det meste.

   

  Børsemaker Fredrik Ås Orerød

  Fredrik Ås Orerød fra Andebu i Vestfold har vært hos oss lengst av de 3 børsemakerene som jobber her nå.

  Fredrik har jobbet hos Jakt & Friluft siden 2010. Fredrik tok sitt fagbrev ved Gauldal Videregående skole i 2008 etter 3 års utdannelse. Med sine 8 år i faget er Fredrik en solid børsemaker som får til det aller meste med våpen og i Jakt og Friluft har han vært bort i omtrent det som finnes.

  Ivrig skytter med DFS som spesialitet der han har skutt i mange år på høyt nivå, han har vært med på Kongelaget på LS 2015. I de siste årend har Fredrik også blitt en veldig habil Jaktfelt skytter med mange veldig gode resultater der det toppet seg på NM 2018 i Åmli med en fantastisk 2 plass. Fredrik skyter også løpende elg, Nordisk Jaktskyting og mer og mer forskjellige hagle disipliner.

  Fredrik er også en ivrig jeger der høsten tilbringes mye i heia på jakt etter det meste som kan jaktes i Norge samt jakt i utlandet forekommer.

   

  Børsemaker Sindre Nyland

  Sindre Nyland kommer fra Sokna på Ringerike. Han er vår nyeste børsemaker og har vært hos oss i 3 år. Han tok sitt fagbrev på Gauldal Videregående skole i 2016 etter 3 års utdanning. 

  Tross sin korte karriere er Sindre en flink og habil børsemaker med store ambisjoner. Han jobber døgnet rundt og står på uten like. Sier aldri nei til en utfordring og stiller alltid med et smil for å hjelpe. I Jakt & Friluft sitt høye tempo og stor gjennomgang av alle typer våpen går lærekurven fort opp.

  Sindre liker å skyte og har valgt Jaktfelt, Nordisk Jaktskyting og Løpende Elg som sitt brennpunkt men prøver seg også litt på langholds skyting som utfordring. Sindre har også begynt med hagleskyting og trives godt med det au. Resultatene blir bedre og bedre for hvert stevne!!

  Ellers er Sindre en ivrig jeger og jakter som flere i Jakt og Friluft mer eller mindre hele høsten på det meste som er lov. Sindre satser på hund i fremtiden med jakt som mål. På fritiden bruker Sindre mye av tiden sin til sykling. Han har bl.a. gjennomført Trondheim-Oslo sykkelrittet på tiden 18.26t.Slå den dere!

  Bloggarkiv