• Fri frakt over 3000.-
  • Rask levering
  • Gratis bytte
PRS - Jaktskytingens Formel 1
Jakt

PRS - Jaktskytingens Formel 1

Sporten stammer fra skyttere som ønsket den maksimale oppnåelige presisjonen i en rifle, dette for å praktisk kunne ta skudd ut til lengre og vanskeligere hold enn hva man tidligere har klart.

Precision Rifle Series (PRS) er en skytegren med grovkalibret rifler til felt og langholdsskyting. Skytingen kan sees på som jaktskytingens Formel 1 da det her er en kombinasjon av hurtighet og presisjon. Øvelsene, eller holdene blir i denne sporten kalt for stage, noe som skiller seg litt i fra det tradisjonelle ordforrådet vi jeger er vant med.

Dette er grunnet i at skytegrenen opprinnelig kommer fra USA og man ofte har internasjonale gjesteskyttere. Stagene har enten fokus på presisjonsskyting eller hurtigskyting. Her blir man utfordret ulikt mellom å enten klemme inn presise skudd, eller bli utfordret til å treffe målene raskest mulig.

Vår børsemaker Runar i aksjon
Vår børsemaker Runar i aksjon

Grunnregler

Grunnreglene i sporten er meget romslige; kaliberet kan være maks 30. kaliber og hastigheten kan ikke overstige 950 m/sek. Ellers er det ingen regler til bekledning, våpen, kikkert eller ammunisjon. Her har man en skytesport hvor du som skytter har som hovedoppgave med å selv finne ut hvordan du skal få landet skuddene i målet, enten gjøre dette så presist som mulig, eller så hurtig som mulig avhengig av hvordan form for stage du skyter. Du kan selv stille meg egne bagger, tofoter, tripod, rekylbrems og lyddemper er tillatt, bekledningen er fri for begrensninger og du kan selv stille med så stor kikkert som du ønsker. Når man har så romslige regler for våpen og utstyr vil dette naturlig medføre at du som skytter utfører stagen kanskje helt annerledes enn nestemann på deltagerlisten, og det er dette sporten ønsker å motivere til. Kom med egne løsninger, forhold deg til sikkerhetsreglene og treff målet ditt.

Sporten er en god læringsplattform for mange jegere og skyttere innen andre disipliner. Her er man nødt til å tenke nytt og handle annerledes på hver stage. For mange jegere er det dette som trengs for å trene mer effektivt enn å skyte på rundskiven på 100 meter. Ingen situasjon lik den forrige, og du blir utfordret til å ta vurderinger på avstander og vind samtidig som du får solid skytetrening. For mange er det akkurat slik de også opplever jakt hvor det ikke er noe fasitsvar på hvor dyrene kommer, og man kan finne seg i skytestillinger som ikke er optimale. I sporten blir man bevist på hvordan en kule oppfører seg og hvordan forskjellige avstander drastisk endrer treffpunktet. Driver man med jordejakt er det å vite hvor mye en kule faller fra 100 meter til 200 meter kritisk da dette kan være forskjellen på et raskt og effektivt skudd, til skadeskyting og ettersøk.

Stagene kan være i mange ulike former og fasonger. Du som skytter må være tilpasningsdyktig til å finne muligheter i et vanskelig lende hvor det å finne en behagelig skytestilling kan medføre vanskeligheter. Målene er som regel på oppgitte distanser, men ukjente distanser kan også forekomme. Avstandene kan variere i stort spekter, holdene kan være fra 10 meter og normalt ut til 4-600 meter men kan være over 1000 meter. Målene som skytes på er oftest i stål gir derfor et klart og tydelig signal ved treff. Som skytter krever dette at du bør kjenne utstyret ditt godt og være kjent med ballistikken i ditt våpen og ammunisjon.  Ofte sitter man med klikktabeller for ulike avstander man har testet utstyret sitt til og kan bli møtt med distanser og variasjoner som man ikke har testet tidligere. Her må ta en kvalifisert gjetning for å komme i kontakt med målet sitt, og med klare kikkerter og godt rekylopptak kan det å se nedslaget ved målet være kritisk for å endre siktebildet for neste skudd.

Stagene kan være kombinert med bevegelse. Dette betyr at du skal bevege deg inn på standplass, treffe målene og bevege deg fortløpende til en annen del av standplassen for å ta skudd i en annen retning eller på samme mål fra en annen vinkel. Her er det mye som kan skje og det er helt opp til den som har stevnet som viser til hvordan skytingen skal foregå og hvordan man som skytter skal bevege seg.

Jaktriggen til langhold

For å delta i sporten er det mange som gjerne deltar med det utstyret man har, mens andre har spesialtilpasset utstyret. Man kan gjerne se på utstyret som ulike former for bilkjøring, hvor man kan komme med jaktriggen for å ha det moro, men for å kjempe mot kjempene trengs det en rigg som er spesialtilpasset skytteren, akkurat på lik måte som en Formel-1 bil er tilpasset sin sjåfør.

Av grunnutstyr trenger man stengt talt bare en grovkalibret rifle med en kikkert. Dette er ofte godt nok for å komme i gang og for å få landet dine første treff og kjenne på hva sporten handler om. Sporten er inkluderende og man som ny skytter kommer inn i et miljø som er opptatt av at man skal ha det moro, man skal oppleve mestring og alle er interessert i å lære bort og lære av andre. Ettersom PRS miljøet er et relativt nytt er miljøet hele tiden på jakt etter nye innspill fra medlemmene. Man kan se dette i hvordan stevnene har endret seg den lille tiden PRS har vært en aktiv skytegren.

Gjerne ser man skyttere komme med det utstyret man har og dette er ofte mer enn godt nok for å få landet treff og for å kjenne på hvordan denne skytegrenen fungerer. I startgropa finner man derfor ofte Schultz & Larsen eller Tikka T3x med Leopold kikkerter som er beregnet for jakt. En Sauer 200 STR som har fått en rask ombygning fra livet som banerifle innen DFS nå med kikkert, tofot og kanskje chassis er heller ikke et uvanlig syn. Her har man utstyr som er godt nok for å skyte ut over 600 meter og kan lande repeterbare treff som kreves i stagen. Fellesnevneren er at man kan ofte bare bruke det man har fra tidligere, komme seg ut for å prøve og ha det gøy.

For å få landet de beste resultatene er det mange skyttere som ser seg nødt til å gå fra butikkjøpt matchammunisjon til hjemmeladninger hvor man har fått testet og prøvd ut kuler og krutt for å finne de absolutt beste kombinasjonene for den beste treffsikkerheten til sitt utstyr. For å kunne oppnå en høy-presisjonsammunisjon er det mange som søker etter Hornady sin IronPress. Dette er en bunnsolid enkeltstasjonspresse som har små toleranser og laget for å levere bunnsolid presisjon i ammunisjonen. Av kuler ser vi en økende trend i bruken av Hornady sin A-tip. Dette er en kule som er designet og produsert spesielt med PRS som målgruppe og er noe vi i Jakt og Friluft stolt kan anbefale til alle våres langholdskyttere.

Å kjempe mot de beste og muligheter til å hevde deg i toppsjiktet vil dette kreve finjustert utstyr og egne tilpasninger til dette. I slike rigger ser man gjerne tykkere piper, store kikkerter, chassis og dempere eller rekylbremser av topp kvalitet. Slike rigger er gjerne sammensatt av skytterens egne ønsker og er noe som kan bli spesialtilpasset av børsemaker for å gjøre våpenet til en forlengelse av skytterens kropp. Typisk i slike spesialrigger ser man gjerne piper fra Hardy, chassis fra MDT, toppet med den kikkerten som er best egnet til PRS - Leopold Mark 5 og gjerne med A-tec sin PRS-demper som er utviklet sammen med oss i Jakt og Friluft. Dette er utstyr som enten er lagervare hos oss i Jakt og Friluft eller er noe som raskt kan anskaffes.

Våre skytterne

Hos oss i Jakt og Friluft har vi 4 børsemakere hvorav 2 er i norgestoppen innen PRS og reiser Norge på kryss og tvers for å være med på stevner. Vi er stolte av å ha så dyktige skyttere som i skrivende stund har både 1 og 2 plass i 2022 serien, og vi er utrolig spente når begge skytterne skal til VM i Frankrike 6-12 August. I VM vil det både være lagkonkurranser og individuelle konkurranser som skytterne skal få bryne seg på for å finne den ultimate skytteren innenfor sporten!