• Fri frakt over 3000.-
  • Rask levering
  • Gratis bytte
Sjøørretfiske
Fiske

Sjøørretfiske

Nå er høysesongen for sjøørretfiske i gang! Vi ønsker at du skal få en fantastisk sjøørretfiske sesong, og har derfor samlet inn våre beste fisketips. Sjøørretfiske er utrolig spennende, da fisken er sprek, gir luftige hopp og flotte naturopplevelser. Du kan dra på sjøørretfiske hele året, men høysesongen er for mange i mars/april.


Regler for sjøørretfiske

Før du starter med sjøørretfiske må du være klar over regionale regler og retningslinjer. Dette er viktig for å ta en del i forvaltningen av Norges sjøørretbestand slik at vi kan opprettholde den fantastiske hobbyen sjøørretfiske er, og drive denne hobbyen bærekraftig videre.

Minstemål 

Har man vært så heldig at man har fått landet en sjøørret er det viktig å huske på at det er minstemål for hvilke du kan ta opp. Som hovedregel er minstemålet 35 cm. Dersom fisken ikke består minstemålet må man sette denne ut igjen. Unntakene for regelen er Nordland, Troms og Finnmark hvor minstemål er 35 cm og i Ringsfjorden og Idefjorden hvor minstemål er 40 cm. 


Fredningssoner

Det er forbudt med sjøørretfiske innenfor 100 meter fra elvemunningen i sjøørret/lakseførende vassdrag. Det finnes også vassdrag med utvidet fredningssone. Det er viktig at du setter deg inn i lokale regler før du drar på fisketur. Informasjon om gjeldende fredningssoner og videre regelverk finner du hos statsforvalteren.no

Hvor finner du sjøørret?

Det er ikke alltid like lett å knekke koden som gjør at sjøørreten hugger. Det beste tipset vi kan gi er å fiske på rett plass til riktig tid. Dette er ikke alltid like lett å vite, men med disse tipsene er du på god vei.

I begynnelsen av sesongen trives sjøørreten seg best i indre kystområder på grunnere områder hvor solen har kommet til og varmet opp vannet. Prøv å fiske grunne bukter og nes. Her jakter sjøørreten etter reker, tanglopper, børstemark tobis og kutlinger. Dersom du er heldig kan du få et eventyrlig sjøørretfiske med de største eksemplarene.

I slutten av sesongen og sommerstid flytter sjøørreten seg til ytre kystområder. I denne perioden bytter ørreten litt beite, og er ofte på jakt etter småsild og tobis i åpent vann. Gode plasser kan derfor være litt vanskeligere å finne. Et lurt tips er å bruke google maps for å finne områder med leopardbunn.


Leopardbunn er definitivt en favoritt hos sjøørreten uansett når på året du drar på sjøørretfiske. Leopardbunn kan ofte lett sees om man kommer seg litt opp i høyden. Dersom bunnen ser flekkete ut har du funnet gull! Det betyr at sandbunnen har små områder som er dekket av stein og tangklaser som sjøørreten kan finne byttedyr på.

Flue eller slukfiske?

Fluefiske etter sjøørret er blitt mer og mer populært. Det er noe helt spesielt med fluefiske etter sjøørrett. Med en saktesynkende line kan du fiske sakte på grunne områder, i tillegg kan du variere inntrekks- hastigheten og mønsteret på fluen helt selv, og teste ut hva som fungerer mest effektivt for deg.


Det er derimot ingen fasit som sier at du får mer fisk ved sjøørretfiske med flue. Med slukfiske vil du kunne kaste lengre og ha mer kontroll i dårlige forhold. Sluker til sjøørretfiske er lagd for å lage mye liv i vannet, og mange har en fantastisk gange som lokker til seg fisken, og du trenger ikke tenke så mye på eget inntrekksmønster. Uansett om du velger slukfiske eller fluefiske så er det viktigste fiskegleden ved sjøørretfiske. Vi anbefaler å teste ut begge deler, for å finne ut hva du liker best.

Utstyr til sjøørretfiske

For å starte med sjøørretfiske trenger du fiskestang, snelle, snøre og et utvalg av ulike sluker. Det er ikke nødvendig med mye ulikt utstyr, og med generelt allround fiskeutstyr til sjø kan du komme lang vei med sjøørretfiske.


Til slukfiske anbefaler vi en allroundstang og snelle som for eksempel Tormentor-serie med haspelkombinasjoner. Denne serien er designet for fritidsfiskeren som er på jakt etter en allsidig stang av kvalitet.


Har du lyst å prøve fluefiske? Da er det viktig å finne en fluestang som egner seg til sjøørretfiske. Vision Silver Outfit er en fluestang som er spenstig og lett kastende, og tilgir mye kastefeil. På grunn av dette så passer denne fluestangen til alle nivåer, uansett om du er ny til sjøørretfiske med flue, eller har drevet med det i mange år. De vanligste lineklassene til sjøørretfiske er klasse 6 og 7. Når man kjøper ny fluestang er det viktig å ha en flueline som er tilpasset stangen man velger.

Sluker til sjøørret

Sjøørreten jakter ofte etter småsild og tobis, og det er derfor lurt å bruke sluker som imiterer dette. Sluker som er blanke og slanke i blått, hvitt og grønt er derfor en storslager! Derimot er det alltid lurt å prøve ut utradisjonelle farger dersom du ikke får fangst med klassikerne. Velg slukvekter mellom 10 og 25 gram, og la sluken gå høyt i vannet.

Skjesluker er en klassisk allround sluk som passer til alle typer rovfisk fra ørret og sjøørret til gjedde, laks, makrell og torsk. Ved bruk av en tyngre skjesluk er det viktig å sveive fort, slik at sluken ikke setter seg fast i bunnen. Møresilda er en klassiker og elsket av sportsfiskere over hele landet. Denne skjesluken er perfekt for sjørretfiske og et must-have i slukboksen. Kombiner møresild med Savage gear Seeker Lt som er en effektiv sluk, og du vil ha alt du trenger for å lokke sjøørreten selv i de vanskeligste forhold.

Fluer til sjøørretfiske

Ved fluefiske kan man velge mellom mange ulike fluer i ulik størrelse. Vi anbefaler å teste ut ulike fluer for å finne ut hva som fungerer for deg. For eksempel kan du teste ut små rekefluer og tanglopper på vinter/vår, og litt større fluer som imiterer småfisk senere på sesongen.


Sjøørretfiske er en utrolig spennende hobby som kan by på mange friluftsopplevelser. Man blir aldri utlært i denne hobbyen, og det er viktig å teste ut ulike fiskemetoder, og utvikle sin egen kompetanse om sjøørret. Vi i Jakt & Friluft har drevet med jakt, fiske og friluftslivutstyr siden 1989, og har mye fagkunnskap og entusiasme om dette. Dersom du har noen spørsmål må du ikke nøle med å ta kontakt med våre ansatte.