• Fri frakt over 3000.-
  • Rask levering
  • Gratis bytte
Endelig tid for elgjakten 2023
Jakt

Endelig tid for elgjakten 2023

Elgjakt i Norge har en lang og tradisjonsrik historie i Norge, og er for mange den viktigste jakten i løpet av året. For mange nordmenn er elgjakt mer enn bare en hobby; det er en kulturell arv som knytter oss til vårt naturskjønne land og gir oss muligheten til å dele uforglemmelige øyeblikk med venner og familie. Jakten starter først i Kautokeino og Karasjok 01.09 og resten av landet 25.09. Jakta varer hele høsten og siste jaktdag er 23.12.

Jaktformer

Elgjakten kan foregå på mange ulike metoder, men i hovedsak forgår det enten som drivjakt, løshundjakt eller smygjakt.


Drivjakt er gjerne jaktformen som er den mest effektive men er også den mest ressurskrevende jaktformen. Jakten foregår ved at det blir satt ut en postrekke og en drivrekke. Driverne sin jobb er å drive viltet på linje gjennom heia for å komme ut til postrekka som sitter i andre siden av heia.


Løshundjakt foregår gjerne med at det går inn en hundefører med hund i heia og begynner å søke. Postrekka sitter så og venter på at hunden skal finne dyr og få dem i stålos. Ofte ender stålosen opp i tett krattskog eller på andre uoversiktlige plasser hvor elgen føler at den blir dekket av vegetasjonen og kan kun fokusere på hunden.  Postrekken omplasserer seg så etter losen og ringer seg rundt losen. Når alle er klare er det enten hundefører eller nærmeste post som går inn på losen. Postrekka fungerer da i sikring dersom losen blir støkket og elgen drar ut.


Smygjakt er den enkleste jaktformen på elgjakt. Her går jegeren inn på eget initiativ og går der man kjenner til at dyra trekker, eller går på spor av dyr man kommer over. Jaktformen krever at man kjenner terrenget godt og vet hva som er i terrenget.

Hva trenger jeg av utstyr til elgjakta?

For mange elgjegere er elgjakten en tålmodighetsprøve. Det kan bli mange timer på post og lang vandring inn til posten. Riktig og godt utstyr er derfor oppskriften på suksess for enhver elgjeger.Stolsekk

Stolsekken er vel det mest tradisjonsrike en elgjeger har på ryggen. Stolsekkene er nå blitt bedre og lettere med tiden. Sekkene er behagelige å bære og er ergonomisk utformet for lang vandring og behagelig komfort når man sitter. Sekkene til Fauna er blitt en slager igjennom tidene og spesielt Bjørnen EVO 40 som kommer med ryggstøtte. Ryggstøtten bæres i en senket posisjon og kan høynes til en mer behagelig posisjon som støtter til midt på skulderbladene. Ryggstøtten kan også gjerne brukes til anlegg for både rifle eller kikkert for de lengre skuddene eller om man trenger å spotte på lengre avstander og man ikke klarer å holde stille nok.

Kikkerten til elgjakt

Kikkerten er for mange jegere deres bestevenn i elgjakten. Med både drivere, hundefører og potensielle sopp-/bærplukkere og som kan komme ut på postene er det fint å ha en kikkert som ikke kun sitter på rifla. Ser man bevegelse eller en mørk skygge som trenger nærmere inspeksjon er kikkerten fin å ha tilgjengelig. For mange er forstørrelsen viktigst og mer og mer ser vi at kunder er opptatt av gode produkter med lang garantitid. Leupold BX-1 McKenzie 10x42 er blitt mange jegere sin nye følgesvenn med sin 30 års garanti. Trenger man en avstandsmåler er det mange jegere som ønsker å ha en egen avstandsmåler som lett kan gjøre jobben. Leupold RX-1400 er en avstandsmåler som mange har begynt å ta med seg på jakt. Denne passer fint ned i lomma og man merker knapt man har denne med seg.


Har man store områder man poster ved og trenger en avstandsmåler er det mange jegere som nå har fått øynene opp for Geco RF 10x50. Dette er en lys og klar kikkert med et bredt synsfelt og god fargegjengivelse. Med 50mm linser har man en kikkert man fint kan bruke når det begynner å skumre om kvelden.

Hundepeiler

Hundepeiler er blitt et fast inventar på elgjakta for mange. Verdien for jegeren er bare blitt større og større å vite hvor bikkje har vært og når den er på vei mot postrekken. I mange år har Garmin dominert markedet med sine VHF peilere. Her har jegeren kjøpt en håndholdt enhet og bikkja har på seg en gps-sender som viser hundens posisjon. Alternativt nå har Tracker gjort stort på markedet innen 3g-peilerne og er blitt mer og mer vanlig å se på hundene. Her sender hundens enhet sporingen sin over 3g-nettet og så lenge du har en 3g eller WiFi tilkobling vil du ha tilgang til hundens posisjon på telefonen din. Elgjegerne bruker gjerne dette som en reserveløsning for å utvide sporingen på bikkja både i avstand og på tid. Som jeger vil du da gjerne trenge et abonnement til den hundepeileren hundeføreren benytter.

Jaktstøvler

Jaktstøvler er kanskje det viktigste av bekledning for en elgjeger. En elgjeger skal gjerne ha jaktstøvler som holder god ankelstøtte, holder foten tørr og er isolert nok til postjakten. Crispi titan er skoen som flere og flere jegere nå sverger til. Dette er en lettere lærsko med Gore-Tex som holder deg tørr og varm, men samtidig puster støvelen godt. Ønsker man en sko som er mer isolert og stivere for bedre støtte er Crispi Kongsvoll eller Crispi Hunter bedre valg. Dette er mer robuste sko men som veier noe mer enn Crispi Titan

Jaktklær 

Jaktklær til elgjakt er et felt som er vanskelig å komme bortom. Elgjakten begynner for mange 25 september og varer til 23 desember. Høst og tidlig vinter er en vanskelig tid å kle seg for og jaktklærne som brukes må derfor være lett allsidige i sitt bruk. Man kan få dager i god solsteik på toppene hvor man får en behagelig temperatur, og på neste posten havner man i den tåkefylt dal nær en bekk i nær null grader. Jaktklærne må derfor være allsidig i sitt bruk og anbefalt at det er så lydløst som mulig. Gode jaktklær er kjennes gjerne igjen ved at de har en høy vannsøyle (+ 10 000 mm), egen lomme til jaktradio, gode lommer med låsefunksjoner som knapper eller glidelåser (borrelås bør stures unna) og muligheter for å stramme inn ved håndledd, hofte og føtter. Merker som Swedteam, Seeland og Härkila er merker som er spesielt godt kjente for sine løsninger og er tilpasset det skandinaviske markedet.

Jaktradio

Jaktradioen er enhver elgjeger sin faste følgesvenn. Her er det viktig at man finner en god kvalitetsradio som man tør stole på både i rekkevidde og batterier. For mange er det to merker det handler om når det kommer til jaktradio, det er Icom og Lafayette. Icom er den gamle traveren i markedet som gjenkjennes med enkelthet, robust og driftssikker. Det andre store merket i markedet er Lafayette som er en topp funksjonell radio. Her har man flere funksjoner enn på Icom, litt lengre rekkevidde og noe bedre lydbilde. Lafayette er radioen som vi gjerne ser unge jegere og de med krevende terreng velger da radioen har muligheter for å sende meldinger på nettet. Dette er en funksjon som krever mindre båndbredde enn tale, og man kan formidle enkle beskjeder på denne måten når man ikke har dekning for å høre hverandre.  For deg som elgjeger og snart skal ut er det å teste radioen før første jaktdag særdeles viktig.


Vi anbefaler alle våre kunder å ta en test 2 uker før man skal jakte for å kunne ha tid til å fikse radioen sin før jaktstart. Test da å lade batteriene og se at radioen starter, test at mikrofon og høyttaler / øremusling fungerer og test gjerne rekkevidden om mulig.

Tradisjonelt er det blyspiss som er den ammunsjonstypen elgjegere flest velger. Dette er gjerne kuler hvor blykjernen er loddet opp mot mantelen slik at man ungår fragmentering og har en høyere restvekt på kula. I senere tid er det kommet flere og flere blyfrie alternativer. Her har man gjerne rene kobberkuler hvor man enten har hulspiss eller hjelp for ekspandering ved å sette inn et element i polymer for å øke ekspansjonen og gi kula en høyere Ballistisk koeffisient (BC), betydende at den flyr bedre og har en flatere kulebane. Med de nye egenskapene med blyfrie kuler ser man at man kan ha en lettere kule og sette høyere fart på kula. For deg som jeger og velger et blyfritt alternativ betyr dette at du får mindre rekyl med den lettere kula og flatere kulebane.

Elgjakt er så mye mer enn bare en jakt, det er både kultur og tradisjon. Gjennom mangfoldige tiår er elgjakten gjennomført og mange jegere er blitt opplærte av sine foreldre og besteforeldre og mange holder denne tradisjonen vedlike. Tradisjonen viser gjerne til god jaktmoral, lagånd i jaktlaget og samspillet mellom hund og jeger.

Nå som elgjakten nærmere seg 25 september er det mange jaktlystne jegere som endelig skal ut og prøve lykken. Vi ønsker alle elgjegere lykke til og vi gleder oss til å høre jakthistoriene i butikken, enten i på telefon til nettbutikken, i Arendal eller på Gjøvik.