• Fri frakt over 3000.-
  • Rask levering
  • Gratis bytte
Lokk inn bukkene på kloss hold med Kristoffer Clausen
Jakt

Lokk inn bukkene på kloss hold med Kristoffer Clausen

Hva er det som gjør lokkejakten så fascinerende?

For meg er lokkejakt på rådyrbukker et av årets høydepunkter og jeg har sagt flere ganger at hvis jeg måtte velge kun en jaktform så hadde det blitt nettop det. Lokkejakt på brunstige rådyrbukker.

Noe av det jeg liker med lokkejakt er at jeg er mere en aktiv del av jakten sammenlignet med å sitte stille på post og bare vente på at noe skal dukke opp.

For meg gir det en ekstra dimensjon å prøve å overliste bukkene med lokkefløyter og se hvor nærme jeg greier å lokke de inn. Jo nærmere de kommer jo mere spennende blir det.

Kommer bukkene raskt og nærme så er det alltid en risk for å bli oppdaget og man kan fort miste sjansen og det gir ekstra spenning.

Lokkejakt handler i stor grad om timing, være på rett plass til rett tid og finne en bukk som er på hugget og som er nærme nok til at den vil reagere på lokken.

Desto nærmere man er bukken desto større sjanse for at den reagerer på lokk er min erfaring.

Jeg lokker veldig aktivt og intenst, spesielt i starten for jeg ønsker å virkelig terge bukken og lokke slik at den bare er nødt til å komme for å sjekke hva som foregår. Jeg vil understreke at jeg ikke sitter på noen fasit, men denne metoden funker for meg.

En bukk kan fint høre en rådyrlokk på en kilometers avstand, men det betyr ikke at den kommer løpende inn fra en kilometer. Etter min erfaring så er det en fordel å komme innenfor bukkens nærgrense, helst innenfor noen hundre meter for å utfordre bukken, men ikke så nærme at man støkker bukken eller at den er klar over deg. Blir du sett eller luktet er som regel løpet kjørt. Da velger jeg å vente med å lokke så kommer jeg heller tilbake senere samme dag, eller neste dag.

Å gjøre grundig forarbeid er alltid smart. Bruk tid i skogen, prøv å finne bukkens kjerneområde, der er det ofte mye feiinger og sparkegroper så det er lett å se. Når jakten starter så prøver jeg å komme meg så nærme kjerneområdet som mulig med vinden i ansiktet. Helst innfor et par hundre meter og finne en plass med god sikt slik at jeg kan oppdage bukken tidlig om den reagerer på lokk. Gamle og lure bukker kan ofte prøve å smyge seg rundt og ned i vinden så det er lurt å ha oversikt ned i vinden også.

Når jeg lokker så veksler jeg med å bruke kontaktlyder og hetslyder og som nevnt så lokker jeg både høyt og intensivt. Det funker for meg.

Hvilken fløyte har ikke så mye å si, det som betyr mest er å treffe med tid og sted. Er timingen riktig så funker det å blåse i et gresstrå og er timingen feil så spiller det ingen rolle hva man bruker.

Det gjelder uansett å ha selvtillit på det man gjør, har du trua på det du driver med så funker det bedre enn om du tviler på det du gjør.

I Norge starter jakten 10 august og de første dagene og første uka er den beste sjansen for å treffe bukker i brunst. Den er som regel på topp i månedsskiftet juli/august og avtar gradvis mot slutten av august. Det betyr ikke at det er umulig å lokke bukker i september, men sjansene er mindre.

Selv har jeg lokket inn bukk så sent som 20 september, men da var det geit med to killinger som kom inn i full fart på lokken og bukken hang på slep sammen med de. Jeg var ikke ute for å lokke rådyr, jeg var på hjortejakt og fikk se disse rådyrene på avstand. Så hadde jeg tilfeldigvis en rådyrlokk i lomma og siden jeg ikke hadde sett noe hjort så ville jeg prøve. Rådyrgeita reagerte med en gang og alle fire rådyrene kom løpende inn fra 300 meter og inn på under 50 meter så det ble et enkelt skudd på bukken.

Når jeg skriver dette er det bare tre uker igjen til bukkejakta starter så nå er tiden for å øve med lokken. Bli dus med fløyta og ikke vær redd for å gjøre noe feil. Man skremmer ikke rådyrene med noen toner som ikke høres helt bra ut, det spiller faktisk ingen rolle. Det viktigste er å være ute, ha flaks med tid og sted og å ha det gøy.


Med vennlig hilsen Kristoffer Clausen.